Głównej zawartości

Badania stopnia zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza

Badania stopnia zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniach i na stanowiskach pracy czynnikami biologicznymi (bakterie, grzyby pleśniowe) metodą zderzeniową poboru prób powietrza z wykorzystaniem 6-stopniowego mikrobiologicznego impaktora kaskadowego typu Andersena (TISCH). Aparat Andersena ma zastosowanie do określania zawartości cząstek żywych w aerozolach, a zaletą jego budowy jest możliwość oznaczania frakcji respirabilnej aerozolu drobnoustrojowego, czyli tej jego części, która posiada potencjalną zdolność przeniknięcia w głąb pęcherzyków płucnych organizmu ludzkiego.

Badania zostaną przeprowadzone zgodnie z obowiązującymi normatywami i będą obejmowały:

  • Pobór prób powietrza na określonym stanowisku pracy na poszczególne podłoża mikrobiologiczne
  • Określenie ogólnej liczby bakterii i grzybów (wyrażone w cfu/m3)
  • Określenie frakcji respirabilnej (wyrażone w cfu/m3)
  • Interpretacja wyników badań

Cena badania jednego stanowiska pracy - 1000 zł/brutto oraz koszty dojazdu.

Czas potrzebny do wykonania badań - do 30 dni roboczych.


Badania stopnia zanieczyszczenia mikrobiologicznego powierzchni i ścian budynków mieszkalnych i użyteczności publicznej

Badania stopnia zanieczyszczenia mikrobiologicznego (bakterie, grzyby pleśniowe) powierzchni i ścian budynków mieszkalnych i użyteczności publicznej metodą rozcieńczeń płytkowych zostaną przeprowadzone zgodnie z obowiązującymi normatywami i będą obejmowały:

  • Pobór prób (zeskrobin, pyłu osiadłego)
  • Określenie ogólnej liczby bakterii i grzybów (wyrażone w cfu/g lub cfu/m2)
  • Identyfikacja gatunkowa wyizolowanych mikroorganizmów
  • Interpretacja wyników badań

Cena badania jednego stanowiska pracy - 1000 zł/brutto oraz koszty dojazdu.

Czas potrzebny do wykonania badań - do 30 dni roboczych.


Kontakt

Zakład Biologicznych Szkodliwości Zdrowotnych i Parazytologii
Instytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki
ul. Jaczewskiego 2, 20-090 Lublin

telefon: 81 71 84 580

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.